השימוש בעלוקה רפואית בזמנו ייחסו לעלוקה סגולות רפואיות לכל מחלה. החל מכאבי ראש, כאבי בטן, דליות ובצקות ברגליים, פצעים ודלקות, טיפול בטחורים וניקוז דם. הטיפול נשכח כאשר החלו בפיתוח תרופות ובמיוחד תרופות אנטיביוטיות. הגורמים לחידוש הטיפולים בעלוקות שב עקב הנזק שתרופות מסוימות גורמות לקיבה והכבד, עמידות זנים של חיידקים מסוימים לאנטיביוטיקה וממצאים בחקר העלוקה לצרכים רפואיים.
השימוש בעלוקה רפואית
שימוש בעלוקות לצרכים רפואיים היה כבר לפני כ- 3500 שנה, בסין, הודו, פרס ויש עדויות כי המצרים היו הראשונים להשתמש בהן. בתקופת היפוקרטס מטפלים יוונים הקיזו דם באמצאות עלוקות.
ברפואה סינית הקזת דם מתבססת על 4 יסודות העולם:
אוויר, מים, אדמה ואש. בהתאם להם 4 ליחות בגוף האדם: מרה אדומה- אוויר, מרה לבנה- מים, מרה שחורה- אדמה, מרה צהובה- אש. לפי תאוריה זו עודף דם עלול לפגוע באיזון ועקב כך עלולים להיגרם מחלות, תאוריה נוספת היא, אם האדם חולה דמו מזוהם, ניקוז הדם יגרום לגוף להקים דם חדש ונקי.
בזמנו ייחסו לעלוקה סגולות רפואיות לכל מחלה. החל מכאבי ראש, כאבי בטן, דליות ובצקות ברגליים, פצעים ודלקות, טיפול בטחורים וניקוז דם. הטיפול נשכח כאשר החלו בפיתוח תרופות ובמיוחד תרופות אנטיביוטיות. הגורמים לחידוש הטיפולים בעלוקות שב עקב הנזק שתרופות מסוימות גורמות לקיבה והכבד, עמידות זנים של חיידקים מסוימים לאנטיביוטיקה וממצאים בחקר העלוקה לצרכים רפואיים.
בדרום מזרח אסיה ובמזרח אירופה הטיפול היה ונשאר נפוץ בגלל זמינות העלוקות ויעילות הטיפולים. רוסים רבים מבקשים את הטיפול וישנם רופאים רבים בעלי ידע ושם בתחום.
לעלוקה הרפואית יש יכולת מוגברת ליצור הפרשה מקומית של חומרים רפואיים ונוגדי קרישה חלבוניים הנחקרים ולכן היא מכונה כך.
בשנת 1884 גילה החוקר ג'ון הייקרפט כי הרוק של העלוקה מכיל חומר שמונע קרישת דם. החומר – הירודין (hirudin) – נקשר וחוסם את החלבון טרומבין (thrombin), הפעיל בתהליך קרישת הדם. מדובר בפפטיד קצר (מולקולת חלבון קטנה), ההירודין יעיל פי 1000יותר מההפרין (חומר המשמש בבתי חולים לטיפול נוגד קרישה). חומרים נוספים בעלוקות נמצאו יעילים בהפגת כאבים ודלקות.
פריחתה של שימוש העלוקה החל בשנת 1985 בבוסטון ארה"ב כאשר כלב תלש את אוזנו של ילד והנ"ל נזקק לניתוח שבו ניסו לחבר את האוזן למקומה. הניתוח נעשה ע"י קבוצת מנתחים מהרווארד ונמשך 12 שעות. בימים הראשונים שלאחר הניתוח אובחנה תרומבוזה (קרישיות) של כלי הדם, דבר שגרם לאי ספיקת דם ורידי לאזור, אשר עלול היה להסתיים בנשירת האוזן. אחד המנתחים הציע לטפל עם עלוקות בילד. במשך שבוע השתמשו ב- 24 עלוקות. הטיפול עזר להתגבר על אי ספיקת הדם הורידי וכך ניצלה אוזנו של הילד.
באותו זמן הוקם ע"י דר' רוי סוייר, ביולוג אמריקאי חברת ביופארם שהתמחתה בגידול העלוקה. עיקר העיסוק במחקר לצרכים קליניים ואספקת עלוקות לבתי חולים.
גם הרפואה הישראלית מגלה עניין בעלוקות. בשנת 1998 התקיים בירושלים הכנס המדעי הבינלאומי השלישי לביו-תרפיה שאורגן ע"י דר' קוסטה מומצ'וגלו מבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, אשר עוסק בחקר חרקים בעלי חשיבות רפואית. חלק גדול מהכנס עסק בתחום הירודו-תרפיה HirudoTherapy טיפול ע"י עלוקות. הטיפול בעזרת עלוקה רפואית זוכה לעדנה כאשר בשנת 2004 קיבל ה FDA את העלוקה כתכשיר רפואי לגיטימי. זו פעם ראשונה בהיסטוריה של FDA בה יצור חי משמש כתכשיר רפואי. ישנם בתי חולים בארץ כמו שיבא ואיכילוב בתל אביב אשר מחזיקים עלוקות לשימוש ומחקר. יתכן ויש עוד בתי חולים אולם אינני יודע, בבה"ח שיבא נערכים למחקר ע"י פרופסור יהודה שינפלד ודר' לי יון בנושא יעילות השימוש בעלוקות לטיפול במחלות אוטואימונית.
מספר בתי חולים בישראל מחזיקים עלוקות לשימוש, דר' עמיר ערמוני מנתח במחלקה כירורגית של היד וביחידה למיקרוכירורגיה במרכז הרפואי שיבא. משבח את העלוקות במאמר וכותב כיצד הציל לנגר בן 56 את האגודל לאחר ניתוח שערך שעות תחת מיקרוסקופ.
חומרים שנמצאו בעלוקות ועדיין נחקרים הם:
Hirudin, Callin, Factor Xa inhibitor – נגד קרישי דם Destabillase, Hirustasin- חומר ממיס פברין וגורם להמיס פקיקים
Bdellins, Eglins- חומרים נוגדי דלקת
Hyaluronidase, Tryptase inhibitor- ממיס חומצה היאלרונית, גורם לחדירה טובה יותר של חומרים (תרופות) למרווח הבין תאי.
– Carboxypeptidase A inhibitorמגביר זרימת דם מקומית
Histaminelike substances, Acetylchonine- מרחיב כלי דם נימים מקומי
Anesthetics substances- חומרים נוגדי כאב
חברות ביו טכנולוגיות רבות מנסות לסנתז חלק מהחומרים הללו בשיטות ביולוגיות והנדסה גנטית, אבל בינתיים ללא הצלחה מכיוון שהחומרים ברוק העלוקה הם אינזימים חלבוניים ומתחמצנים מייד באוויר.
בעיות ומחלות בהם נשתמש בעלוקה רפואית
ניתוחי השתלה, וכירורגיה פלסטית, כאשר קיימת אי- ספיקת דם ורידי, ובכלל איחוי תפרים.
תאונות- אברים שנקטעו או נמחצו, או כשאספקת הדם נפגעה וקיימת סכנה להתהוות אלח דם ונמק, sepsis, gangrene בצקות, עקב חסימה של ניקוז מהוריד, פקיקים בדם ופקקת הורידים.
היפוקסמיה, עקב בעיות בזרימת דם איסכמיה, הגבלה באספקת דם בלב (תעוקת לב), במוח (שבץ מוחי), במעיים (קוליטיס איסכמי).
טיפול בדלקות- עור, עיניים, חניכיים, ריאות, ברונכיטיס, אסטמה כיביים (סוכרתיים) לא נרפאים- ברוק העלוקה חומרים נוגדי דלקת וחומרים אנטיביוטיים שיקום כבד, לבלב, מעיים וכליות.
דליות ברגליים, טחורים, אין אונות מיומות, כאבי מחזור ואנדומטריוזיס, אי פוריות, פרוסטטה.
התוויות נגד
מתי אסור להשתמש בעלוקה – יש לציין כי הטיפול בעלוקה הוא מקומי בלבד, כך נמנעת דאגה לתופעות לוואי בלתי רצויות. בכל טיפול העלוקה יונקת כ- 5 עד 10 מ"ל דם. ישנם מצבים בהם לא נשתמש בעלוקות:
פצע פתוח ומדמם
אנמיה חריפה
חולי טרומבוציטופניה
תופעות לוואי
עקיצת העלוקה דומה לעקיצת יתוש. היא משאירה סימני פציעה קטנים, היא מדממת כ- 10 שעות לאחר הטיפול. היא עלולה לגרום לאודם וגירוי מקומי.
יש לציין כי לא כל מטופל חש בתסמינים אלו והחזקה נאותה של העלוקות ושימוש בתנאים סטריליים מונעות תופעות אלו. לאחר טיפול ראשון גוף המטופל מסתגל ואינו מגיב לתופעות הללו. כמובן שיש להישאר עם התחבושת כ-10 שעות, לבטל פעילות ספורט ובריכה.
הכנה לטיפול
לאחר מילוי שאלון מקדים, יש להכין את המטופל לטיפול ראשוני לאחר שבררנו התוויות נגד וכי הוא מוכן לטיפול ומודע לכל תופעות הלוואי. יש להודיע למטופל כי אין להסיר את החבישה ויש להשאירה לכל הפחות 10 שעות. במקרה של דימום יתר יש להוסיף פד ספיגה על החבישה, במקרה של דלקת, ניתן משחה אנטיביוטית . לאחר מכן יש להחתים אותו על טופס הסכמה לטיפול בעלוקה רפואית.
העלוקה היא ייצור עדין למגע היא לא "מטיילת" על גוף המטופל אלא נצמדת אליו. פעילותה היא כפעולת משאבה דו כיוונית. יש להניח אותה ישירות על עור המטופל במקום בו אנו רוצים לטפל. בזמן היניקה היא מפרישה את החומרים אותם אנו מבקשים לנצל, זוהי מערכת יחסי גומלין שבו העלוקה ניזונה מדם המטופל, והמטופל מקבל את החומרים הנדירים שלהם הוא זקוק.
הטיפול
הטיפול יכול להתבצע בשכיבה על גבי מיטת הטיפולים או בישיבה על גבי כיסא, הכול תלוי במקום בו אנו רוצים לטפל. בטיפול הראשוני (טיפול ראשון) מומלץ להציב עלוקה בודדת ועד 3 עלוקות בלבד. יש לקצר את זמן היניקה של העלוקה בפעם הראשונה ולעקוב אחר קצב גדילתה. בדרך כלל משך הטיפול בעלוקה הוא בין 10 עד 30 דקות ומציבים בין 3 עד 5 עלוקות.
מצב שאינו מומלץ הוא להשאיר את העלוקה עד שהיא תנשור ותיפול, אמנם מצד אחד אנו מפיקים את המקסימום מהעלוקה ומצד שני הדבר מגביר מאוד את הדימום לאחר הטיפול.
בסיום הטיפול אנו משמידים את העלוקה באכוהול לעיני המטופל (השימוש בעלוקה הוא חד פעמי) ומתחילים בחבישה.
יתכן כי ניתן יהיה בעתיד לחקות את פעילותן של העלוקות וכך לפתור את בעיית הרתיעה ועוד.
אולם עד אשר תמצא הטכנולוגיה, לעלוקה שמור מקום של כבוד גם ברפואה המודרנית.
טיפול עם עלוקה באין אונות
אין אונות יכולה להיגרם מכמה סיבות, סיבות פיזיולוגיות או פסיכולוגיות סיבות פיזיולוגיות כמו חוסר בהורמון הגברי, מחלות בכלי הדם, מחלות עם פגיעה במערכת העצבים סיבות פסיכולוגיות כמו חרדת ביצוע, סטרס, דכאון, חוסר משיכה, תנאי לחץ אברי המין והרבייה עשירים בכלי דם, לאבר המין הגברי אין שרירים לכן, בעיה בזיקפה אצל הגבר יכולה לנבוע בין היתר מאספקת דם זמינה.
בזמן גירוי מיני, המוח משדר אותות לעצבי האיבר הזכרי אשר גורמים להגברת זרימת הדם, הדבר גורם להתקשות ועיבוי. בעיות במערכת העצבים במוח או בזרימת דם לא טובה עלולה לפגום בתהליך ולגרום לחוסר זקפה גורמים הורמונליים כמו רמה נמוכה של ההורמון הגברי, ניתן לטיפול עם תרופות לזקפה.
בעיות בכלי הדם ניתן לפתור בטיפולים עם עלוקה רפואית אשר מגבירה זרימת דם משפרת את כלי הדם.
גברים עם בעיות זקפה נמצאים בסיכון גבוהה לפתח מחלות לב וכלי דם, והתרחבות של בלוטת הערמונית.
גם לזה העלוקה עוזרת, בעלוקה קיימים יותר ממאה חומרים ברובם חלבונים אשר משפרים זרימת הדם. לקוחות מדווחים כי לאחר טיפול אחד חל שינוי בזקפה ואיכות קיום יחסי מין.